Weekend van de Wetenschap: Koek & Soopie

Heb je wel eens gezien hoeveel spullen we thuis in de prullenbak gooien? Zonde vinden wij! Tijdens Weekend van de Wetenschap organiseren we allerlei leuke activiteiten over wat je met afval kunt doen. In de werkplaats 'Koek & Soopie' ga je met aan de slag om van restjes brood, koffiedrab en oude kleding iets nieuws te maken. 

Thuis begint de voorbereiding al! Verzamel zo veel mogelijk oud textiel, oud brood, koffiedrab, grote emmers, oude glazen potjes met deksel en klein stukjes harde zeep die over zijn (wel alles schoon!) om mee te nemen naar Circl.

Soopie
Afval en zeep, het lijkt een gekke combinatie, maar wij laten zien dat het kan. We maken in de werkplaats helemaal zelf zeep van koffiedrab en geurstoffen als sinaasappelschillen, lavendel, of citroenschillen en rozemarijn. De korreltjes van koffie werken als een scrub maakt je huid schoon en zacht. Bovendien heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid.


Zoete koek 
Vergeten brood, oude croissants en oud witbrood geven we een nieuw leven: we maken er koek van! Oud brood neemt heel goed smaken op en die stoppen we erin. We gebruiken appels die ‘over’ zijn en met kaneel, kardemom en suiker brengen we de appelkoek op smaak. Omdat in de schil veel appelsmaak zit is het zonde om ze weg te doen. Voor de dorst maken we daarom van de appelschillen een smoothie.


Ontwerp en maak je eigen schort 
Voor al dat gekokkerel, geklieder en geknoei is een schort wel handig. Met een schaar ga je uit oude lappen/spijkerbroeken, t-shirts of feestjurken een schort knippen. Met een zoomband plakken we de losse lappen eenvoudig tot een geheel. Of je kunt natuurlijk je eigen creatie maken!